www.plefsis.gr εκπαιδευτική πύλη - στο ιστολόγιο οι ανακοινώσεις - οι νέες προσθήκες με λεπτομέρειες και άλλα ενδιαφέροντα

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

Η Γλώσσα της Παιδείας και των Μεταρρυθμίσεων


 Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών παρουσιάζει τη σειρά:
στο Ι΄ Πανελλήνιο Συνέδριο "Η Γλώσσα της Παιδείας και των Μεταρρυθμίσεων" που διοργανώνεται από
την Επιτροπή Παιδείας του Α.Π.Θ., τον Τομέα Μεσαιωνικών & Νέων Ελληνικών Σπουδών, τον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής "Ο Φιλόλογος" και τον Σύλλογο Αποφοίτων Παιδαγωγικού Τμήματος "Ο Μίλτος Κοτντουράς".
Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του και θα διεξαχθεί από 30 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2012 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η παρουσίαση της σειράς από την πλευρά του Ινστιτούτου θα γίνει την Παρασκευή 30 Μαρτίου από τους Δ. Ν. Μαρωνίτη και Γ. Παπαναστασίου στις 20:00.
Από την πλευρά του Ινστιτούτου συμμετέχουν επίσης με ομιλίες οι Α. Λούδη "Για τη διδασκαλία των παλιότερων κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση" (Σάββατο 31 Μαρτίου, 17:30) και Γ. Κεχαγιόγλου "Σκέψεις και προτάσεις για ένα 'Σχολείο αφοσιωμένων στη λογοτεχνία μαθητών'" (Σάββατο 31 Μαρτίου, 18:00).
Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών υποστηρίζει τη διοργάνωση του:
1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνοαλβανικών Σπουδών με θέμα
"Ελληνοαλβανικές Γλωσσικές και Πολιτιστικές Σχέσεις: Επιτεύγματα και Προοπτικές"

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Αφιέρωμα «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ» στην ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ


ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Αφιέρωμα «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ» στην ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ

Στις 22 Μαρτίου 2012, στις 19:30 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το Ίδρυμα Ευγενίδου τιμά και χαιρετίζει την Κική Δημουλά και την 60χρονη παρουσία της ποίησής της στις ζωές μας.
Θεωρώντας ότι η μεγάλη μας ποιήτρια και Ακαδημαϊκός ήδη από το 2002, αποτελεί απαραίτητο συμπληρωματικό μέσο επιβίωσης της σημερινής Ελλάδας, το Ίδρυμα Ευγενίδου εγκύπτει στο πληθωρικό της έργο, στο βαρύ φορτίο του, στον ιδιοφυή τρόπο του και χωρίς πανηγυρισμούς παρακολουθεί την πορεία του, αναζητώντας τα ποιητικά αποτυπώματά του στις ψυχές μας και τον επηρεασμό της αρμονικότητάς του στα φάλτσα μας…
Η εκδήλωση εντάσσεται στην αδιασάλευτη θέση και διάθεση του Ιδρύματος Ευγενίδου για ανάδειξη παραδειγμάτων πολιτισμού και παιδείας, με ουσιαστικό στόχο την προβολή της «άλλης Ελλάδας», που το εύρος και ο πλούτος της αποτελούν κληρονομιά ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία απαγγελίας ποιημάτων από την ίδια την ποιήτρια, αλλά και της ανάλυσης της «σταθεράς» του έργου της από μελετητές σπουδαίου διαμετρήματος όπως οι κ.:  Νάσος Βαγενάς, Καθηγητής Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Νανόπουλος, Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και Ακαδημαϊκός,  Θανάσης Νιάρχος, ποιητής και εκδότης και η κα Έλενα Τσαγκαράκη, φιλόλογος και συγγραφέας.
Θα παρακολουθήσουν video αφιερωμένο στη μεγάλη μας ποιήτρια και θα περιηγηθούν σε μια μικρή, αλλά «ιδιαίτερης χημείας» έκθεση του εικαστικού Ντίνου Πετράτου, εμπνευσμένη από την χαρισματική προσωπικότητά της,.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν επίσης οι ηθοποιοί κα Μαρίνα Ψάλτη και κ. Χριστόφορος Παπακαλιάτης απαγγέλοντας ποίησή της, αλλά και το μουσικό συγκρότημα ΑΝΕΜΟΣ,  που κι αυτό  έχει εμπνευστεί και μελοποιήσει έργα της.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά θα προηγηθούν όσοι διαθέτουν δελτία προτεραιότητας.

Ο Αστροναύτης της ESA Paolo Nespoli μοιράζεται με το κοινό εμπειρίες από το ταξίδι στο Διάστημα

Ο Αστροναύτης της ΕSA Paolo Nespoli είναι ο επίσημος προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και του Ιδρύματος Ευγενίδου την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 και ώρα 18:30. Το Ελληνικό κοινό θα έχει την μοναδική ευκαιρία να συναντήσει στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου τον Ιταλό Αστροναύτη, ο οποίος θα μοιραστεί τις εμπειρίες του από την εξάμηνη παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Ο Paolo Nespoli θα μιλήσει για τις πιο σημαντικές στιγμές του ως αρχιμηχανικός της αποστολής MagISStra. Ο Ιταλός Αστροναύτης παρέμεινε συνολικά 159 ημέρες στο διάστημα μαζί με άλλα πέντε μέλη του πληρώματος.

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

ο τόπος μου

Η ιστοσελίδα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας


Η ομορφιά των Μαθηματικών στις Εικαστικές Τέχνες      

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ                 ΙΔΡΥΜΑ   ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η ομορφιά των Μαθηματικών στις Εικαστικές Τέχνες,
στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012.

Ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στα Μαθηματικά και στην Τέχνη, συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και το Ίδρυμα Ευγενίδου  στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο) στις 14 Μαρτίου 2012 και ώρα 18.00.
Η εκδήλωση έχει κεντρικό τίτλο "Η ομορφιά των Μαθηματικών στις Εικαστικές Τέχνες" και επίσημο προσκεκλημένο ομιλητή τον Claude P. Bruter, Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Paris XII, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Μαθηματικά και την Τέχνη (ESMA).

«ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ: Ματιές στο κύτταρο της ύπαρξης»


Μια μοναδική εμπειρία συνάντησης της επιστήμης με την τέχνη προσφέρει στο κοινό η έκθεση φωτογραφίας της Μοριακής Βιολόγου Μίνας Γκούτη, με τίτλο: «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ: Ματιές στο κύτταρο της ύπαρξης», που φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου, από 12 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2012.

Σαράντα φωτογραφίες που ελήφθησαν μέσω μικροσκοπίου αναλαμβάνουν να μας ταξιδέψουν στον κόσμο των βλαστοκυττάρων και των κυττάρων του νευρικού συστήματος.
Κι όλα αυτά από την οπτική γωνία της τέχνης, αφού οι εντυπωσιακές φωτογραφίες της Μίνας Γκούτη μεταφράζουν τα επιστημονικά δεδομένα μέσα από τη γλώσσα της τέχνης της φωτογραφίας.

Πρόκειται για έναν ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στην τέχνη και στην επιστήμη,

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

επικοινωνία με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Η ζωντανή επικοινωνία των μαθητών του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης με τον αστροναύτη Donald Pettit απ' ευθείας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

100 τεύχη «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης


100 τεύχη «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης»
 
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 τευχών των «Αντιτετραδίων της Εκπαίδευσης», η Συντακτική Επιτροπή, με την πολύτιμη συνδρομή φίλων και συναγωνιστών, προχωρούν με μεθοδικότητα στην ανασυγκρότηση της επίσημης ηλεκτρονικής σελίδας του περιοδικού.
 
Σε πρώτη φάση, στη διεύθυνση www.antitetradia.gr, ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει τον «Οδηγό» των Αντιτετραδίων (τεύχος 94) σε μορφή «excel». Το αρχείο αυτό περιέχει πληροφορίες σχετικές
 
α) με το χρόνο έκδοσης ενός-εκάστου τεύχους των Αντιτετραδίων 
β) με τα άρθρα που αυτό εμπεριέχει 
γ) με την έκταση των άρθρων 
δ) με τους συντάκτες τους, και 
ε) με το περιεχόμενο των άρθρων.
16ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω Internet "ΛΥΣΙΑΣ"

Ο "ΛΥΣΙΑΣ" είναι Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω Internet, ο οποίος οργανώνεται για 16η συνεχή χρονιά. Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από τα Εκπ. Δούκα, τον OTE και τη Microsoft Hellas. Πραγματοποιείται σε δύο φάσεις, η αρχική φάση 1 Μαρτίου - 31 Μαρτίου 2011 και η τελική 28 Απριλίου 2012 (πληροφορίες στο http://www.lysias.gr/).

Ο ΛΥΣΙΑΣ έχει μεταμορφωθεί πλέον σε ένα εκπαιδευτικό διαδικτυακό παιχνίδι αναζήτησης και γνώσεων. Μέσα από το παιδαγωγικό τρίπτυχο «ΑΝΑΖΗΤΩ-ΒΡΙΣΚΩ-ΕΠΙΛΥΩ/ΑΠΑΝΤΩ» μαθητές και μαθήτριες από Δ΄ Δημοτικού μέχρι και Γ΄Λυκείου επιλύουν θέματα που σχετίζονται με τις σχολικές γνώσεις αλλά και τα ενδιαφέροντά τους. Μπορείτε να «παίξετε» το νέο παιχνίδι στη διεύθυνση: http://www.lysias.gr/procedure/demo.asp

Ως «Καλή Εκπαιδευτική Πρακτική» μπορείτε να την αξιοποιήσετε από εδώ: Νο 63 (διεύθυνση του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης).

Mη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε επιπλέον σχετικό θέμα.

30 Χρόνια ‘Μοντέρνα‘ Παιδικά Παιχνίδια: 1938-1968

Έκθεση με τίτλο «30 Χρόνια ‘Μοντέρνα‘ Παιδικά Παιχνίδια: 1938-1968» - Συλλογή Γιάννη Γιαννακάκη – Σειτανίδη, θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012 και ώρα 19.30 μ.μ. στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η έκθεση περιλαμβάνει 170 συλλεκτικά παιχνίδια. Πρόκειται για αυτοκίνητα κάθε είδους, πολλά από τα οποία λειτουργούν ως τα σήμερα, από αγωνιστικά, φόρμουλες και σακαράκες έως και τα αυτοκίνητα του James Bond, τα αστυνομικά της εποχής, ακόμη και επαγγελματικά. Αλλά δεν είμαι μόνον τα αυτοκίνητα. Η έκθεση περιλαμβάνει τρένα και μοτοσικλέτες, πλοία και διαστημόπλοια. Περιλαμβάνει ακόμη αρκουδάκια και κλόουν, ζώα και κούκλες, μουσικά μαϊμουδάκια ακόμη και ανθρώπινους χαρακτήρες και επαγγέλματα.
Μιλάμε για παιχνίδια από καλά υλικά, που κατασκευάστηκαν είτε σε οικοτεχνίες λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είτε στις βιομηχανίες που τις αντικατέστησαν αμέσως μετά. Κύριες χώρες κατασκευής τους άλλοτε η Γερμανία και η Γαλλία κι άλλοτε οι ΗΠΑ κι η Ιαπωνία. Άλλα κουρδιστά, άλλα ηλεκτρικά (μπαταρίας) κι άλλα μηχανικά ή και μαγνητικά.
Η έκθεση θα διαρκέσει από 1 έως 18 Μαρτίου 2012, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ωρες λειτουργίας καθημερινά: 11.00 – 20.00.


Τα μυστήρια του εγκεφάλου

Νέα σειρά πειραμάτων με τίτλο «Τα μυστήρια του εγκεφάλου»,  θα πραγματοποιηθεί στην Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, τα Σαββατοκύριακα του Μαρτίου καθώς και το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου.
Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σας προσκαλεί στα μυστήρια του εγκεφάλου! Μέσα από πειράματα, δραστηριότητες και μία ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή στα διαδραστικά εκθέματα, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν πως λειτουργεί το νευρικό μας σύστημα, ο εγκέφαλος και οι αισθήσεις. Παράλληλα, μέσα από μία αφήγηση μεταφερόμαστε στις αινιγματικές περιόδους του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης και ανακαλύπτουμε τι μορφή είχε τότε η Ιατρική. 
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στις Νευροεπιστήμες,  θα πραγματοποιηθούν και τρεις ομιλίες με τους κάτωθι ομιλητές:

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής–Υπερκινητικότητας (Δ.Ε.Π.Υ.)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΔΡΥΜΑ ΤΙΣ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Δ.Ε.Π.Υ. ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥEιδική εκδήλωση – Αφιέρωμα:


«Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής–Υπερκινητικότητας (Δ.Ε.Π.Υ.)», στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 και ώρα 18:30 Αθήνα, Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (Δ.Ε.Π.Υ.); Τι μας αποκαλύπτει το επιστημονικό εργαστήριο για την Δ.Ε.Π.Υ.; Ποιες είναι οι τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτόν; Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται; Πώς μπορεί το σχολικό περιβάλλον να στηρίξει ένα παιδί με Δ.Ε.Π.Υ.; Πώς μπορεί να βοηθηθεί ο γονιός και το οικογενειακό περιβάλλον; Αλλά και πώς μπορεί να συνεργαστεί αρμονικά το σχολείο και η οικογένεια;
Διακεκριμένοι επιστήμονες αναλαμβάνουν να απαντήσουν σε αυτά αλλά και σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα που απασχολούν γονείς και εκπαιδευτικούς, στην ειδική ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Αφιέρωμα στην Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (Δ.Ε.Π.Υ.)», που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 και ώρα 18:30, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο).